Вишиванка – краля, пишна й загадкова…

Вишивка в Україні — світ краси й фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки й почуття людини, світ натхненних образів, що сягають давньої міфології, звичаїв і уявлень наших предків. В узорах вишивки жінки розповідали про свої думки й почуття, сподівання і страждання. Тому є вишивки сумні й замріяні, а є радісні й веселі, в яких барви й узори бринять, як жартівлива співаночка. Вишивка сьогодні живе повнокровним життям, прикрашає сучасний інтер'єр, одяг, надаючи йому своєрідності й неповторності.

Нещодавно в Сокальській санаторній школі–інтернаті відбулася тематична лінійка «Родинна вітальня. Україна моя вишивана», яку підготували учні 4-Б класу.

В ході заходу учні переглянули відеопрезентації «Україно моя, вишиванко» та «Українська вишивка», розповіли про орнаменти та кольори вишиванок; про те, що орнаменти, якими прикрашають вишиванки стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки. Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Традиційні орнаменти почали наносити вже й на тіло. Патріотичні татуювання сьогодні тренд № 1 серед молоді. До речі, вишиванки одягли не тільки автівки. Домашні улюбленці теж підхопили патріотичну тематику. Це дещо суперечливо, і комусь може не сподобатись.

Ось так потрохи світ починає українізовуватись: ми приймаємо його, він приймає нас. І це тільки початок.

Україно, одінь вишиванку,
Пригадай, як колись було.
Її гордо носило місто,
І пишалося кожне село.
Україно, носи вишиванку,
В будні і свята носи.
Бо ніде не знайдеш більше в світі
Неповторної диво краси.

Дацишин Т.І., вихователь

Вишиванка – краля, пишна й загадкова Вишиванка – краля, пишна й загадкова Вишиванка – краля, пишна й загадкова

Кiлькiсть переглядiв: 441

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
КЗ ЛОР «Сокальська загальноосвітня санаторна школа III ступенів, ім. Т.Г.Шевченка»

м.Сокаль, Львівська обл., вул.Тартаківська,10

E-mail: sokal_sanatorn@ukr.net

Дата останньої зміни 11 Березня 2024

Фотогалерея